2011. augusztus 6., szombat

a nyelvtanításról

Ezt írja az újság: " a kormány erősítené az újlatin nyelvek, illetve a német oktatását. A stratégia szerint az angol nyelv ismerete ugyan alapkövetelmény, de nem javasolja, hogy ez legyen az első oktatott nyelv az általános iskolában. A tervezet megfelelőbb első nyelvnek tartja a németet, a spanyolt és a latint."
az én véleményem meg a józan paraszti észé valahogy teljesen más. kezdjük a latinnal. a latin egy holt nyelv, beszélgetni nem lehet ezen a nyelven, a jogászoknak, orvosoknak, biológusoknak persze bizonyos része használja a nyelv egy-egy részét, de így természetesen ez eléggé behatárolható, hogy hány ember fogja használni a latint és kifejezetten csak a saját szakterületén, szaknyelvként. tehát első nyelvnek semmiképpen nincs helye az oktatásban. meg másodikként sincs...nézzük a következőt, a németet. semmi gondom nincs a nyelvvel, ha valaki ausztriában, németországban, vagy svájc németek lakta területén akarja használni, tanulja meg, aztán használja, de a világ egyetlen más részén semmi, de semmi hasznát nem látom, főként úgy, hogy ma már nincs olyan németajkú ember, aki nem beszél tökéletesen angolul, mert ők belátták, hogy a német nem lesz sohasem úgynevezett világnyelv. második nyelvnek elmegy, de nem kellene erőltetni...nézzük a spanyolt a végén, ami valóban világnyelv, hiszen európában egy országban, spanyolországban beszélik, aztán hivatalos nyelv az USÁban, meg dél-amerikában is beszélik pl.argentínában, de brazíliában ugye már nem, mert ott meg a porugált használják. és valahogy mindenütt beszélik az angolt. a múlt hét végén voltam a Hungaroringen a Forma 1-es nagydíjon, mondhatom a világ minden részéről ül mellettem, mögöttem, előttem ember, és mindegyikőjük valahogy az angolt beszélte, tök mindegy, hogy a "baráti" Kínából, vagy az "ellenséges" Franciaországból jött. Tehát saját következtetésem, mely valószínűleg összhangban van az élet valódiságával, hogy első nyelv az angol, amit meg kellene tanulni BESZÉLNI!!!, aztán mindenki a saját érdeklődési körének megfelelően sajátítson el egy második nyelvet, ha arra szüksége van, legyen akár ez a nyelv a francia,ne adj isten az orosz, olasz, vagy bármi, ami a saját életéhez szükséges, és ne a kormány "szakértője" mondja meg, hogy mi lesz a jó az egyénnek...és, ha nem szükséges netán az egyénnek még egy nyelv, akkor garantálom, hogy itthon a magyarral, külföldön pedig az angollal el fog boldogulni.
az pedig, hogy milyen módszerrel kellene nyelvet tanítani, hogy értelme is legyen, egy másik bejegyzésben foglalkozom majd.

2 megjegyzés:

nik írta...

Tökéletesen igazad van.
Hiába az Európai Unió államaiban a legtöbbek által beszélt nyelv a német, ezt nagy fájdalmukra ők is beismerték, hogy még a francia is előbb hivatalos nyelve az EU-nak, mint a német. Akarnék "haza beszélni", de nincs értelme: a német tökéletes második nyelv.
Latin: nemrég hallottam egy nagyon okos mondatot valahol ezzel kapcsolatban "holt nyelv nincs,csak műveletlen ember" Naná,hogy öt év kőkemény latin tanulás után egyet értettem vele :-)) De ne,légyszi ne kérdezd meg, tudok-e egy kiló kenyeret kérni latinul... Viszont elképesztően hasznos mindenféle egyéb nyelv elsajátításához meg sok minden máshoz... szóval szerintem jó kis második nyelv lenne.
Mint ahogy az orosz is vagy a kínai,ha valaki igazán gondol a jövőjére...
De angolul ettől függetlenül mindenkinek tudnia kellene.
Szóval lényeg a lényeg: tökéletesen igazad van. :-)

gégé írta...

tudnék mesélni Neked a latin nyelv tanításáról, Te is a Vetésibe jártál, meg a Matyi is, hát nem mondhatom, hogy professzionális latin nyelv tanítás folyt abban az iskolában egy 1932-es leányiskolai tankönyvből általában tanárok nélkül, szóval...na hosszútávon nem látom értelmét egyik gyereknél sem, aki abba az osztályba járt, az olaszt, meg a spanyolt meg tudja az ember a latin nyelv ismerete nélkül is tanulni.ezt az egészet azért merem leírni, mert a Matyinak jó feje és nyelvérzéke van, de különösebb haszna az életben nem lesz belőle."latint is tanult, mégis elvadult" ... :))