2011. február 11., péntek

A világ legjobb halálai ( 2010 )


Fotó: Robert Capa-A milicista halála




Hír kategória / 1. helyezett: Holttestet hajít ki egy férfi a Port au Prince-i hullaházból
Fotó: AFP - Olivier Laban-Mattei



A föld egybegyűjtött brutalitása, ami minden évben látható a World Press Photo győztes képein. Budapesttől Kairóig, Amerikától Ázsiáig. A tendencia ez. Tudomásul kell vennünk. Friedmann Endre 1936-ban készített egy képet, ami máig a legismertebb háborús fotográfia, a kép teljes címe: Lojalista milicista a halál pillanatában, Cerro Muriano, 1936. szeptember 5. Ma ezt a képet, mely sok vitát ért meg, így ismerjük: Robert Capa: A milicista halála...tételezzük fel, hogy a kutatások után a kép valóban Federico Borrell García halálát örökíti meg.
Mégsem szörnyülködünk rajta, nincs egy csepp vér sem, mégis jó a kép, megmutatja a valóságot, mélyebben, mint azt gondolnánk, hiszen nem a halált, esetleg a halál beállta előtti szenvedést mutatja,- mint megannyi esetben teljesen gátlástalanul a WP képeken - hanem a halál pillanatát. Nem gondolom azt, hogy jaj, de jó, hiszen mindmáig békére, nyugalomra vágyó ember vagyok, de tudomásul veszem, hogy amíg lesz két ember a Földön, addig lesz háború is. S nem csak háború, hanem mindenféle természeti katasztrófa, túlnépesedés, éhínség, betegségek, diktatúra, hatalomvágy és sorolhatnám még szép számmal a bajokat, melyek körbevesznek bennünket.
Ugyanakkor nem érdekel a gyermek hulláját odább dobó embert ábrázoló felvétel, nem érdekel a szabadsághídról leugró fáklyaember fotója sem, nem érdekel a levágott orrú, fülű dél-afrikai asszony portréja. És, hogy őszinte legyek, régen sem érdekelt. Viszont ez így nem igaz, mert igenis érdekel, de engem nem CSAK ez érdekel!


Érdekel, hiszen magam is ebben a szakmában dolgozom, láttam számtalan hullát, mégsem juttattam el a képet az olvasóig, mert nem láttam értelmét. Végignéztem a győztes képeket, s kérdem, ugyan mit akadályozott meg egy-egy ilyen fotó bemutatása? Kevesebb lett a meggyilkolt ember? Jobbak lettek a börtönviszonyok bárhol a világban? Jobban érezzük magunkat, ha megnézzük az újságban ezeket a felvételeket? Kevesebb lett az időjárás által okozott probléma? Kevesebb a baleset, a földrengés,a kegyetlenség, a csalás, a gyűlölet, a megalázás, a családi erőszak, a drog, az alkohol, a hazugság? Nem,nem, nem. Még a sportfotókon is az agressziót ábrázoló kép a nyertes!

Lehetünk álszentek, és mondhatjuk azt, hogy ezek a fotográfiák felhívják a világ egyik szegletében élő emberek figyelmét arra, hogy a pokol ott van, a másik szegletben, és próbáljunk segíteni embertársainknak… de én ebben nem hiszek. Erre nem alkalmasak a WP fotók sem, mert nem a kiutat mutatják meg számunkra, csak az egyre nagyobb gödröt, amelyből hullahegyek magasodnak.

Nincsenek megjegyzések: